O kazalištu

Lutkarsko kazalište “Za bregom” osnovano 1993. prvo je privatno kazalište u samostalnoj Hrvatskoj.
Osnivači su glumac-animator i redatelj Velimir Chytil i dr. sc. Zdenka Đerđ, redateljica.
Godine 1999. Zdenka Đerđ i Jasna Mesarić, redateljica reorganiziraju Kazalište u umjetničku organizaciju.
U Očevidniku je kazališta Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Lutkarsko kazalište “Za bregom” stvara predstave za djecu od triju do deset godina. Osobitost je Kazališta da prostore dnevnoga boravka u dječjim vrtićima, učionice u školi ili školske knjižnice kazališnom predstavom pretvara u kazališni prostor. Komornost prostora u kojem se izvodi predstava uvjetuje i ograničen broj gledatelja (do 100 njih), što omogućuje njezinu izravniju i protočniju percepciju i doživljajnost.

Kazalište njeguje dva predstavljačka oblika: LUTKARSKE PREDSTAVE i monodrame KAZALIŠTA BAJKI.
Lutkarske predstave stvara sa studentima glume/apsolventima ili glumcima mlađe dobi.
Primjerice, od 1996. do 2019. godine prvi su put s lutkama glumili/igrali: Hrvoje Zalar, Adam Končić, Matilda Sorić, Antonija Stanišić, Anđelko Petric, Kristina Krepela, Zrinka Antičević, Sven Jakir, Dino Škare, Ivana Rodin, Ana Marija Percaić, Justina Vojaković–Fingler, Sara Moser, Lidija Kraljić, Marina Stanger i Ena-Sanan Hdagha.
Monodramske igre Kazališta bajki igraju doajeni hrvatskoga glumišta, poput Marije Kohn, Pere Juričića, Hrvoja Zalara.

I lutkarske predstave i predstave kazališta bajki zasnivaju se na čvrstim načelima estetskih i etičkih vrijednosti, na jasnom i zanimljivom sadržaju.
Budući da se repertoar osmišljava za unaprijed određenu dob, sve je podređeno zamjećajnoj i doživljajnoj razini dječje spoznaje.

Sastavni i zasebni dio cjelovita djelovanja Kazališta jesu njegovi lutkarsko-edukativni programi: stosatni seminar za voditelje (početnike) lutkarskih amaterskih družina ABECEDA LUTKARSTVA te tridesetosatne – majstorske lutkarske radionice kao drugi stupanj edukacije. Projekti Svakidašnjica sa scenskom lutkom, S lutkom (se) smijem te Lutkarski studio višegodišnji su, istraživački i stalni oblici rada prethodno educiranih odgojitelja/učitelja te djece u nastavnim i izvannastavnim sadržajima.

Misija

Misija LK „Za bregom“ jest čovjekovo usvajanje i njegovanje trajno pozitivnih kategorija ljudskosti u prvih deset godina života kroz doživljaj lutkarske i kazališne predstave te osobno stvaralaštvo u amaterskim lutkarskim družinama.
Tako usvojene kategorije – dobrota, poštenje, plemenitost, prijateljstvo, domoljublje, tolerancija – postaju odlikama pojedinca koji na taj način stvarano znanje, vještinu, karakter povezuje s višom razinom cjeloživotnog učenja. Njegovanim stvaralačkim odnosom prema sebi, svojem užem i širem okruženju, od najranije dobi dijete/čovjek doprinosi u kreiranju i stvaranju održive recentne stvarnosti kao ulogu za budućnost, ali i za humaniju prošlost.

Vizija

LK „Za bregom“ u budućnosti sebe vidi kao inicijatora i koordinatora stručno-znanstvenog rada i recentne lutkarsko–kazališne prakse namijenjene djeci do deset godina s nužnim propitivanjima, potvrđivanjima i opovrgavanjima postojećih umjetničkih postignuća te stvaranjem novih u Zagrebu, Hrvatskoj te zemljama u okruženju i Europi.
Posebna je usredotočenost Kazališta na postupnoj disperzivnosti programa te osmišljavanju višegodišnjih umjetničkih i znanstveno istraživačkih programa koji stvaralaštvom povezuju djecu i mladež naroda i narodnosti Europe i svijeta.